onsdag, september 16, 2009

Den tabte uskyld

Politikens offentliggørelse af Thomas Rathsacks bog, Jæger - i krig med eliten, minder os om at Danmark er en krigsførende nation. Vi har fået stibevis af særlove og indskrænkninger i borgernes frihedsrettigheder siden 2001, som vi glemmer i hverdagens rutiner med arbejde, familie og fritid.
Politiken minder os om at ytringsfriheden er et tuet træ i skoven. Med publiseringen kan vi selv få syn for sagn. Måske er beretningen ensidig, måske indebærer den afsløringer som en talebanvenlig dansker med glæde vil sms'e til sin afghanske fætter, måske er bogen ligegyldig når der er gået en uge. Men i det informationsfattige tusmørke der omgiver Danmarks krigsførelse, er bogen et velkomment kig ind i en krig der udkæmpes for alvor, med dansk deltagelse og desværre også med danske tab. Bogen interesserer alene ved at være skrevet af en dansker der har været der.
Politiken minder os også om at forsvaret lever i en anden tidsalder. Den offenlige debat kræver klare seriøse bevæggrunde; vage henvisninger til rigets sikkerhed klinger hult og uldent.
Politiken udstiller vores tabte uskyld.

Ingen kommentarer: