lørdag, marts 29, 2008

Fitna - den islamiske eksplosion

Danske journalister er sprogbegavede. I hvert fald er hollandsk speak og tekst og arabiske korancitater ingen hindring for at kommentere, anmelde og omtale filmen Fitna der blev frigivet i forgårs og omtalt i går. Imponerende.

Filmen er farlig, så farlig at Liveleak.com har set sig nødsaget til at fjerne filmen fra siten.

Kurt Westergaards Muhammedtegning udgør filmens dramatiske komposition. I filmens start er bomben i turbanen tændt og nedtællingen begyndt; bomben eksploderer om 14 min og 56 sekunder. På filmens sidste billeder zoomes ind på den stadig mindre lunte, og bomben eksploderer. Undervejs vendes blade i koranen, og citater fremhæves og illustreres med billedsekvenser af terrorangreb, stribevis af ofre og islamiske prædikanters hadske mobilisering af de arabiske helte. Filmen kulminerer i den islamiske bombes eksplosion, dvs. tal for den islamiske invasion i Holland (væksten frem mod 944 tusinde muslimer i 2004) og i Europa (54 millioner i 2007).

Koranen og Muhammed er filmens hovedpersoner og Geert Wilders hovedfjender. Det er fra dem galden og terroren flyder, og de skal stoppes før det er for sent, i følge Geert Wilders. Krigen er i gang, og Fitna er et opråb i mobiliseringen af Vesten. Men Fitna er mindst lige så hadefuld propaganda som de islamiske præsters hysteriske taler til de arbiske masser og som Hitlers tale på Nürnberg Stadion.

Geert Wilders kamp mod islamismen er en kamp mod religionen, koranen og Muhammed. Filmen er båret af en ideologi der er lige så fascistisk som den den bekæmper. Geert Wilders skader i sin hadefulde kulturkamp det demokrati han går ind for. Han misbruger ytringsfriheden til at prædike had og intolerance over for alle i den arabiske verden, udemokratiske værdier og usympatiske generaliseringer. Ytringsfriheden er vigtig for os, men den er ikke hellig. Den har som ideologi rødder i oplysningstiden, og den er som demokrati og mennskerettighed ikke universel selv om vi kunne ønske det. Ytringsfriheden tillader, men legitimerer ikke had.

Geert Wilders opråb er dårlig moral, intolerance og fascistisk ideologi båret af fremmedfrygt, etnisk eller kulturel mereværd, intellektuel bedreviden eller bare dårlig smag. Hans ytringer skal naturligvis tillades, men vi må bekæmpe dem med gode argumenter, humor, besindighed og handlinger der afspejler vores sindelag.

Flemming Rose og Jyllands-Posten har med Muhammedtegningerne knyttet en snebold der for alvor ruller sig stor og ustyrlig. Mon de stadig er stolte af deres indsats ?

Ingen kommentarer: