søndag, juni 25, 2006

Floden over Missisipi

Du kender sikkert alle Lucky Lukes eventyr, og du har utvivlsomt moret dig over nr. 66, Floden over Missisipi.

Læs lige titlen igen. - Den er helt gal! Hvis du ikke kan få øje på problemet, så kan den originale titel måske hjælpe dig, Le pont sur le Missisipi. Floden hedder Missisipi; nr. 66 skulle have heddet Broen over Missisipi, og selvfølgelig har oversætteren begået en brøler.

Men er det sjusk og makværk ? Mange har læst korrektur, og tusinder af købere har læst hæftet uden at falde over fejlen.

Måske er der slet ikke tale om en fejl. Oversætteren kan bare have ønsket at gøre opmærksom på sig selv, og titlen kan ses som et signal om at jeg, oversætteren, har magt over stoffet, så meget at han kan tillade sig at gøre grin med Lucky Luke der selv gør grin med det vilde Vesten og amerikanernes hellige Frontier Tradition.

Eller også har oversætteren blot henledt din opmærksomhed på at du sidder og læser en oversættelse og ikke den originale tekst. En finurlig rad. Fortolkningen afhænger af læseren.

Stop klynkeriet

Under denne overskrift sender adm. direktør for JP/Politiken Lars Munch et budskab om at '(avis)branchen aldrig har været stærkere, end den er i dag, og den har vist, at den kan udvikle sig under forandring', Børsen fredag den 23. juni.

Mener Lars Munch hvad han siger, og siger han hvad han mener ? Omfatter branchen Berlingske, er udsagnet uforståeligt. Danmarks største bladhus har aldrig været svagere end i dag. - Er dagbladsbranchen netop ikke udfordret fra islændingene fordi den ikke flytter sig ved egen kraft, men behøver (endnu) en udfordring fra Svenn Dam for at flytte sig ? - Sender Lars Munch ikke 24Timer på gaden som et defensivt våben ?

Sandheden står måske gemt i det lille ord 'tør' i spalten 'Udfordringen hedder gratis': "Han (Lars Munch) forklarer, at JP/Politiken ikke bare kunne sidde satsningen fra vulkanøen overhørig. I virkeligheden er han usikker på, om islændingene har ramt plet, men hvis de har, tør han ikke risikere at sidde tilbage med en lang næse ..... Alternativet er at vi intet gør, og så vil de andre bare æde sig ind på vores marked", siger Lars Munch. Ærlig snak.

Når Lars Munch siger 'branchen', mener han JP/Politiken. Når branchen aldrig har været stærkere, betyder det at JP/Politiken aldrig har haft større styrke. Når branchen aldrig har tilpasset sig hurtigere, mener Lars Munch under et konstant pres udefra, med mindre han tænker på JP/Politiken. Hvis interviewet med Lars Munch i virkeligheden skal læses som det modsatte af det der står, tja, så har direktøren en uriaspost, og han beklæder stillingen som borgmester i Beirut. Også selv om han befinder sig fortrinligt i jobbet.

Hvem ved hvordan interviet skal læses ? Lars Munchs intention er der ingen tvivl om. Han signalerer handlekraft og styrke. Journalisten Jacob Bregnebøl Knudsens intention skal man heller ikke drage i tvivl. Han formidler det billede som Lars Munch ønsker formidlet, og han går til direktøren, i hvert fald et stykke af vejen. Opportunisten bliver ganske vist til diplomaten, borgmesterstolen i Beirut bliver til drømmejobbet, men han får rationalet for 24timer krystalklart frem.

Det rationale der slutter interviewet, sætter læserens tanker i gang, og han kommer oprigtigt i tvivl om hvordan det er at være direktør i en presset branche. Floden over Missisipi har mange navne.

Bloggen holder sommerferie - i Sverige og på Island (af alle steder) - til primo august.

Ingen kommentarer: